13:00

Referat: IFK Malmö U - AIF Barrikaden

Så har vi då avverkat årets första match utomhus. Eftersom Fritidsförvaltningen inte anser att planerna bör skottas var vi mycket skeptiska till om vi skulle kunna spela men lyckligtvis hade en match innan vår på en helt snötäckt match gjort planen lite mindre snötäckt och hyfsat spelbar för oss.

Vi hade följande startelva: Thomas - Tarek Hassanin (första utomhusmatchen), Micke, Kalle Holgersson (ny), Bagher - Florian, Johan A - Simon, Johan M, Christian - Rashad

Avbytare var Gustav som kom in efter 42 min då Kalle H skadade sig, Park och Per M som spelade hela 2:a halvlek som defensiva innermittfältare och Agon Bashotaj (ny) som spelade hela 2:a halvlek på topp.

Vi hade till en början lite problem i positionerna och kommunikationen i backlinjen vilket bl.a. ledde till matchens första heta målchans i den 12:e min när ett inlägg helt friställde en av deras spelare ett par meter från mål som dock inte nickade bättre än att Thomas kunde rädda (en mycket fin reflexräddning men hade deras spelare nickat ner den mot marken hade Thomas varit chanslös).

Även spelmässigt hade IFK Malmö ett litet men dock spelövertag första kvarten. Därefter spelade vi upp oss allt mer hela resten av 1:a halvlek och frågan är om inte vi totalt sett hade ett litet litet spelövertag denna halvlek.

Matchen var under 1:a halvlek väldigt fattig på målchanser men precis innan pausvilan tappade vi bollen bara några meter från egen kortlinje vilket ledde till att de fick ett 4 mot 2-läge inne i straffområdet. Som tur var krånglade de till det lite och det avslut de efter många om och men fick till gick en bra bit över.

Första kvarten i 2:a halvlek blev hela den 1:a halvleken lik - jämnt spelmässigt och även nu relativt få målchanser men två heta fanns det i alla fall under denna period. Den första gav oss ledningen. Man kunde väl i och för sig inte kalla det målchans innan situationen uppstod men eftersom det blev mål på den får man väl ändå göra det så här i efterhand. Det var Park som efter pass från Simon från långt håll sköt ett skott som tuschade en av deras spelare och helt ställde målvakten.

Vårt ledningsmål kom i den 50:e min. I den 54:e hade IFK ett tungt långskott som såg ut att leta sig ner precis under ribban men som Thomas ytterst förtjänstfullt tippade över ribban.

Efter 61-62 min spel ändrade matchen nästan från en sekund till en annan helt karaktär. IFK Malmö tryckte fr.o.m. nu på hela tiden. Man kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och vi hade oerhört svårt att hålla bollen inom laget mer än några sekunder när vi fick "låna" den.

De skapade också massor av målchanser varav vissa så heta att man flera gånger nästan noterat det baklängesmål som sedan aldrig kom. Det allra närmaste mål de var, innan de senare kvitterade, var när en kille i 79:e min kom helt fri med en mötande Thomas och sköt ett väl avvägt skott runt honom mot bortre stolpen. Bollen tog i insidan och borde rimligtvis gått in men rullade istället längs mållinjen innan en av våra spelare (Micke?) hann precis före en framstormande motståndare och fick undan bollen. Därutöver hade de bl.a. ett skott från nära håll där Thomas gjorde en fantastisk räddning och ett skott i ribbans överkant. Ö.h.t. sköt de mycket och hårt men inte alltid med så bra riktning.

I den 85:e min kom så den kvittering som man kände nästan måste komma förr eller senare på en boll som gick ribba in efter hörna.

Det kändes nu som att vi skulle vara väldigt glada om vi kunde hålla undan från ytterligare ett baklängesmål men istället var det till allas förvåning vi som avgjorde matchen till vår fördel. Vi fick faktiskt igång lite riktigt bra passningsspel på deras planhalva efter kvitteringsmålet och i den 90:e min slog Christian ett hårt inlägg mot Johan M som var helt fri på andra kanten men som aldrig fick bollen eftersom en tillskyndande back, när han med nöd och näppe lyckades bryta bollbanan, slog den i eget mål.

Med tanke på hur det såg ut under stora delar av 2:a halvlek kändes segern nästan lite overklig men inte desto mindre gladde den oss. Att vinna första matchen för året mot ett väl samspelt och som det kändes vältränat U-lag som dessutom var förstärkt med 6-7 spelare ur den mycket starka A-lagstrupp som har siktet inställt på att spela i div 3 nästa år (och väl är storfavoriter till att lyckas med det som det ser ut just nu) är faktiskt en fjäder i hatten för oss..

Nästan alla i vårt lag gjorde en riktigt bra insats. Den som stack ut allra mest var väl Thomas i målet med massor av fina räddningar och inte minst ett lugn i alla situationer när han alltid lika välplacerad plockade åt sig bollarna som kom. Micke som i vanlig ordning alltid var välplacerad och värderade situationerna rätt var också riktigt riktigt bra Sist men verkligen inte minst bör man nämna Florian som gjorde en enormt bra insats som mittfältare i första halvlek då han jobbade över mycket stora ytor, vann nästan alla närkamper och därtill spelade ett vårdat passningsspel. Han var kanske inte riktigt lika bra som högerback i 2:a men fullt godkänd också där.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 3-7 Skott på mål: 7-9 Skott utanför: 4-8